czwartek, kwietnia 29, 2021

#347 "Prawdziwa kuchnia japońska" - Sonoko Sakai

"Japońska sztuka kulinarna przypomina orkiestrę - jest połączeniem elementów. Składniki dania budują smak, smaki dania nakładają się na siebie. Tak samo jest z posiłkiem - wszystkie dania się potęgują, aby powstała z nich symfonia smaków i wrażeń"

Nietrudno zauważyć, że Japończycy poważnie podchodzą zarówno do smaku, jak i wyglądu jedzenia. Kultura kulinarna jest obecna we wszystkich aspektach japońskiego życia, m.in. w legendach, przysłowiach, obrzędach i historiach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jedzenie wiąże się z pewną ceremonią - potrawy spożywane są w określony sposób. Japończycy zwracają uwagę na smak, aromat, a także wrażenia wizualne i dotykowe. Ich tradycyjna kuchnia uznawana jest nie tylko za jedną z najzdrowszych i najbardziej różnorodnych, ale też z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Owoce morza, warzywa, ryż i makarony tworzą fundamenty japońskich potraw. Z nich wyczarować można m.in. sushi, ramen, okonomiyaki, miso i desery z zielonej herbaty. Dla wielu z nas kuchnia japońska (no może oprócz słynnego sushi;) to wciąż wyszukane jedzenie restauracyjne - dopracowane w każdym szczególe potrawy stworzone przez kucharzy i szefów kuchni, którzy latami zdobywali wiedzę i doświadczenie. Tymczasem Sonoko Sakai odsłania przed nami kulisy domowej kuchni japońskiej, udowadniając, że wcale nie musimy być mistrzami gotowania, by móc cieszyć się smakami Kraju Kwitnącej Wiśni. Autorka książki "Prawdziwa kuchnia japońska" jest cenioną nauczycielką kulinarną - prowadzi warsztaty oraz chętnie dzieli się z innymi swoją wiedzą, doświadczeniem i pasją. Choć od ponad 40 lat mieszka w USA, zawsze podkreśla, że to właśnie Japonia jest jej kulinarną ojczyzną. Książka, którą stworzyła ma stanowić "wyraz kunsztu trzech pokoleń kobiet w jej rodzinie i szacunku dla nich - dla mądrości i niezależnego ducha, którymi podzieliła się z nią babcia oraz dla pasji jej matki do życia, ludzi i kulinarnych odkryć". Sonoko Sakai swoją filozofię gotowania opiera na pięciu zasadach: świeżość, prostota, sezonowość, piękno i oszczędzanie. Według niej posiłek powinien być jak symfonia - wszystkie elementy muszą być ze sobą w harmonii, by stworzyć piękną całość. I zgodnie z tą zasadą autorka przeprowadza czytelnika krok po kroku przez tajniki japońskiej sztuki kulinarnej, a czyni to w niezwykle angażujący sposób, z miłością, czułością i pasją.

Jak przygotować makaron soba i udon? Na czym polega sekret idealnie ugotowanego ryżu i makaronu? Jak własnoręcznie "zmontować" wymarzony ramen? Dlaczego tak bardzo kochamy ciasteczka mochi?

Książka składa się z dwóch części. W pierwszej Sonoko Sakai przedstawia japońską spiżarnię - omawia unikalne składniki spotykane tylko w japońskiej kuchni oraz prezentuje podstawowe okazu (dania), które zwykle stanowią fundament wielu innych potraw. W drugiej natomiast proponuje bardziej zaawansowane przepisy. Większość z nich autorka zbierała, przystosowywała i tworzyła przez dziesięciolecia spędzone w kuchni. "Prawdziwa kuchnia japońska" to ogromna porcja wiedzy i doświadczenia. Od sprzętów kuchennych (pałeczki, noże, maty, misy i garnki) i zastawy stołowej, przez podstawowe składniki dań (bulion dashi, płatki suszonego tuńczyka, wodorosty kombu, grzyby shitake) aż po rodzaje i sposoby przygotowania ryżu, chleba i makaronu oraz przepisy na codzienne i bardziej wyszukane dania (kulki ryżowe, tempura, zupy, grilowane warzywa, sałatki, sashimi, gołąbki, ryby (również lekcja ich filetowania), pierożki, słodycze, napoje, a nawet bento na święto hanami). Sonoko Sakai zamieściła w książce własne wskazówki i refleksje na temat japońskiej sztuki kulinarnej oraz krótkie eseje na temat ludzi i miejsc dostarczających żywność w Kalifornii i Japonii (zbiory wodorostów i ryżu, lekcja o rybach i konserwowaniu warzyw oraz spacer polami pszenicy). Prawdziwe kompendium japońskiej kuchni na wyciągnięcie ręki.


"Twoi nauczyciele nie tylko się zjawią, ale też ugotują ci nowe potrawy" - Alice Walker

"Prawdziwa kuchnia japońska" wzbudziła mój zachwyt już od pierwszego wejrzenia, a poznając kolejne strony, szybko dołączył do niego również podziw. Cenię książki kulinarne, które napisane są z pasją, miłością i szacunkiem. Dzięki temu ze zwykłego zbioru przepisów przekształcają się w unikalny przewodnik po kulinarnym świecie. I właśnie taka jest publikacja Sonoko Sakai. Autorka zebrała w niej lata wiedzy i doświadczenia kilku pokoleń i stworzyła wyjątkowy przewodnik, który od podstaw uczy zasad japońskiej sztuki kulinarnej. Trudno wyobrazić sobie coś bardziej kompletnego i tętniącego duchem Japonii - czuć go na każdej stronie. Kraj Kwitnącej Wiśni fascynuje mnie już od dłuższego czasu i wspaniale było zanurzyć się w świecie Sonoko Sakai pełnym smaków, barw i zapachów. Sądzę, że ta książka poprzez kulinaria wspaniale opowiada o samej Japonii i jej mieszkańcach - wyznawanych wartościach, szacunku do tradycji i rodziny, jednym słowem dobrze oddaje japoński sposób patrzenia na świat. Myślę, że można te treści wyczytać między wersami, co jeszcze bardziej zwiększa walory książki. Niektóre przepisy są łatwiejsze, inne bardziej skomplikowane, ale bez wątpienia uczą cierpliwości, co stanowi ważniejszy aspekt japońskiej kuchni - potrawy składają się z wielu różnych współgrających ze sobą elementów, co jest naprawdę fascynujące. Dużą radość sprawiła mi lektura fragmentów poświęconych herbacie, przygotowywaniu makaronu, a także bento (lunchu) na święto hanami (święto kwitnących wiśni). Sonoko Sakai twierdzi, że "nie ma większej radości od dzielenia się dobrym jedzeniem z ludźmi, których kochasz". Jej książka jest w pełni zgodna z tym przesłaniem - to opowieść o przyjemności płynącej z gotowania i jedzenia oraz inspiracja do własnych eksperymentów z japońską kuchnią, tak by stała się naszą własną, bliską sercu. Czuć w tej publikacji radość, czułość i szacunek, które otulają ciepłem. Jestem absolutnie oczarowana. "Prawdziwa kuchnia japońska" to przystępna, praktyczna i przepięknie wydana książka (w twardej oprawie i z mnóstwem kolorowych zdjęć). Jestem pewna, że zachwyci miłośników gotowania i Kraju Kwitnącej Wiśni (idealna również na prezent). Takie wspaniałe książki kulinarne nie pojawiają się na rynku wydawniczym zbyt często, warto zwrócić na nią uwagę. Gorąco polecam.



Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Znak.


Tytuł oryginalny: Japanese Home Cooking: Simple Meals, Authentic Flavors
Tłumaczenie: Monika Skowron
Wydawnictwo: Jednym Słowem Znak
Data wydania: 14 kwietnia 2021
Liczba stron: 304


1 komentarz:

  1. Intryguje mnie ta książka, bo chętnie wypróbowałabym kilka przepisów z kuchni japońskiej i mam nadzieję, że taka chwila kiedyś nadejdzie. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © w ogrodzie liter , Blogger